Vergrijzing van het haar

Vergrijzing van het haar is een natuurlijke leeftijd- gerelateerd fenomeen. De vuistregel 50-50-50 geldt: ongeveer 50% van de populatie heeft 50% grijze haren op de leeftijd van 50 jaar. De kleur van het haar wordt bepaald door melanine. Er zijn twee typen melanine: eumelanine (bruin/zwarte kleur) en feomelanine (geel/oranje kleur). Eumelanine is aanwezig in personen met bruin/zwart haar, en feomelanine in personen met blond/rood haar en sproetjes. Melanine wordt gemaakt door melanocyten. De voorraad van melanocyten wordt aangevuld door melanocyt- stamcellen die zich bevinden in de bulge. Gedurende de anagene fase produceren melanocyt- stamcellen melanocyten die zich verplaatsen naar de haarbulbus. In de anagene haarbulbus wordt vervolgens melanine (haarpigment) gemaakt, die zich vermengt in de haarschacht en verantwoordelijk is voor onze haarkleur. Naar het einde van de anagene fase toe en het begin van de catagene fase, stopt de activiteit van de melanocyten in de haarbulbus. Het terminale haar (dik en gepigmenteerde haar) wordt dun, en verliest pigment. De activiteit van melanocyten verandert dus met de haarcyclus, vergelijkbaar met de haarfollikelstamcellen in de bulge.

 

Vergrijzing van het haar is geassocieerd met een afname van melanocyten, en het product melanine, in de anagene haarbulbus en haarschacht. In grijs haar zijn er nog een aantal melanocyten aanwezig in de haarbulbus, terwijl wit haar wordt gekenmerkt door complete afwezigheid. Vergrijzing van het haar is ten eerste leeftijd- gerelateerd: de productie van vrije radicalen neemt toe met de leeftijd, en deze schadelijke stoffen beschadigen de melanocyt stamcellen in de bulge- regio, met als gevolg een verstoring van de verplaatsing van melanocyten naar de anagene haarbulbus. Daarnaast spelen genetische factoren, maar ook externe factoren zoals UV- schade, roken en psycho- emotionele stress een rol, die kunnen bijdragen aan (vervroegde) vergrijzing van het haar.

Alhoewel melanocyten verminderd/compleet afwezig zijn in personen met grijs/wit haar, er is vaak nog een substantiële hoeveelheid melanocyt stamcellen aanwezig in de bulge- regio. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze melanocyt stamcellen geactiveerd worden en zorgen voor herstel van de haarpigmentatie. Wij zien in de praktijk vaak terug dat na de FUE- CT Stem Cell techniek grijze/witte donorharen, veranderen in donkere gepigmenteerde haren in het getransplanteerde gebied. Dit wordt bevestigd door een aantal case reports die gepubliceerd zijn, waarbij dit fenomeen wordt gezien na een haartransplantatie. Het onderliggende mechanisme is niet geheel bekend. Mogelijk spelen signaal mechanismen in de folliculaire unit van het getransplanteerde gebied, en reactivatie van de melanocyt stamcellen in de bulge- regio een rol.