Platelet - Rich Plasma (PRP)

Platelet- Rich Plasma (PRP) is een van de succesvolle therapieën die wordt toegepast voor de bevordering van de haargroei en is wereldwijd erg populair.

PRP is het gedeelte van het bloedplasma, verkregen van de persoon die de behandeling ondergaat (autoloog), waarin een hoge concentratie bloedplaatjes en groeifactoren in aanwezig zijn. Er wordt eerst bloed afgenomen. Het bloed wordt gecentrifugeerd in een speciaal daarvoor bestemde centrifuge. In deze centrifuge verdeelt het bloed zich in drie lagen. De gewenste middelste laag, ook wel de ‘’buffy coat’’ genoemd, bestaat uit een geconcentreerde hoeveelheid bloedplaatjes, groeifactoren en witte bloedcellen. In de bovenste laag bevindt zich plasma met een lage hoeveelheid bloedplaatjes (platelet- poor plasma). De onderste laag bestaat uit rode bloedcellen, en is verder niet van belang. De buffy coat (middelste laag) en de platelet- poor plasma (bovenste laag) zijn de werkzame bestanddelen van de PRP- behandeling, en worden terug geïnjecteerd in de hoofdhuid.

PRP bevat vele groeifactoren die vrijkomen uit bloedplaatjes en bioactieve moleculen (cytokinen) die de haargroei stimuleren. De groeifactoren in PRP zijn in 5-8 x hogere concentratie aanwezig vergeleken met het gehele bloed. Voorbeelden van groeifactoren zijn; platelet- derived growth factor (PDGF), transforming growth factor-β (TGFβ) , vascular endothelial growth factor (VEGF), fibroblast growth factor (FGF), epidermal growth factor (EGF), and insulinlike growth factor (IGF). De verschillende groeifactoren stimuleren de overgang van de telogene fase (rustfase) naar de anagene fase (groeifase) met daarbij de vorming van nieuwe haren. Daarnaast wordt de anagene fase verlengd door enerzijds remming van celverval, en anderzijds door toename van de doorbloeding en aanmaak van nieuwe bloedvaten. 

Als gevolg wordt de aanvoer van nutriënten en zuurstof naar de haarfollikel gestimuleerd. Een goede doorbloeding en de vorming van nieuwe bloedvaten zijn essentieel voor de start van de anagene fase en de groei van de jonge haarfollikel. Bij personen met alopecia androgenetica wordt er namelijk een verminderde bloedflow en zuurstofdruk geobserveerd op het niveau van de haarfollikels. Een ander effect van deze groeifactoren is bevordering van de groei van de dermale papil en verlenging van de anagene fase. De duur van de anagene fase wordt verlengd door preventie van de overgang naar de catagene fase (overgangsfase). De groeifactoren in PRP stimuleren dus niet alleen de groei van de haarfollikels, maar bevordert ook de overleving van de haarfollikel door voorkoming van celverval.

De PRP-behandeling wordt succesvol toegepast zowel als monotherapie bij personen die lijden aan een vorm van alopecia (alopecia androgenetica, telogeen effluvium en alopecia areata), als in de setting van een haartransplantatie. In diverse studies waarin de effecten van PRP zijn onderzocht wordt een toename van de haardichtheid geobserveerd, en op microscopisch niveau een toename van de haarfollikels, bulge cellen en bloedvaten rondom de haarfollikel. Daarbij zorgt de PRP-behandeling in de setting van een haartransplantatie voor een hogere overleving van de geïmplanteerde folliculaire units, bevordert weefselherstel en vermindert littekenvorming.

De PRP-behandeling is géén vervanging van een haartransplantatie. Het wordt toegepast bij personen die het haarverlies willen stabiliseren of bij personen die niet in aanmerking komen voor een haartransplantatie. Het doel van PRP is hierbij om de haardichtheid te behouden of te verbeteren. Voor een optimaal resultaat wordt een onderhoudsbehandeling geadviseerd.