Haaruitval vrouwen: wat te doen?
Heeft u het idee dat u meer haar verliest dan normaal? Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval bij vrouwen en mannen. Zo kunnen stress of gebrek aan vitaminen een rol spelen, maar het kan ook genetisch bepaald zijn zoals het geval is bij alopecia androgenetica.
Waardoor ontstaat haaruitval bij vrouwen?
Hieronder leest u meer over de veelvoorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Merkt u dat uw haar plotseling erg uitvalt? Neem dan contact op met uw dokter.
Stress en lichamelijke veranderingen
Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. Bij extreme stress raakt het lichaam in een hormonale disbalans en dit kan leiden tot telogeen haarverlies. Hierbij volgt het haar de normale haargroeicyclys niet meer, maar stoppen plotseling heel veel haren tegelijkertijd met groeien. Dit kan ertoe leiden dat er opeens plukken haar gelijktijdig uitvallen. Voorbeelden van extreme stresssituaties en lichamelijke veranderingen zijn o.a. een operatie, bevalling, ziekte, stress door bijvoorbeeld een scheiding of trauma of een grote verandering in het eetpatroon.
Vaak is telegoon haarverlies tijdelijk en groeit het haar weer terug als de stress afneemt.
Schildklierproblemen
Een traag werkende schildklier ontstaat als de schildklier te weinig schildklierhormonen aanmaakt. Dit maakt de stofwisseling trager, waardoor diverse processen in het lichaam langzamer verlopen. Een traag werkende schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en omdat de schildklierhormonen ook verantwoordelijk zijn voor de haargroeicyclus, kan dit tot haaruitval leiden. Gelukkig komt haaruitval bij milde gevallen minder vaak voor, echter is het belangrijk om altijd direct met een arts te praten als u vermoedt dat u hypothyreoïdie heeft.
Haaruitval bij vrouwen na de menopauze
In de menopauze ontstaan er vaak veranderingen in de hormoonhuishouding. U krijgt een hogere testosteronspiegel en de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen. Hierdoor ontstaat haaruitval en wordt de haardos minder vol omdat er minder haren uit één haarzakje kunnen groeien.
Alopecia areata
Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij u te maken heeft met snel en onregelmatig verdeeld haarverlies. Alopecia Areata komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor en ontstaat vaak al voor het 30e levensjaar. Bij deze ziekte valt het immuunsysteem per ongeluk de eigen haarzakjes aan, waardoor er volledig kale plekken ontstaan. Meestal groeit het haar binnen één jaar weer terug, echter is dit niet altijd het geval. Er bestaan helaas geen middel om Alopecia areata tegen te gaan, maar er zijn wel behandelingen om het haar sneller terug te laten groeien.
Tracie Alopecia
Haren die te strak getrokken worden door een dreadlocks, een paardenstaart of vlechten veroorzaken blijvende schade. Dit wordt ook wel Tracie Alopecia genoemd. Dit straktrekken van het haar beschadigt de hoofdhuid en dit leidt tot beschadigde haarzakjes. Deze vorm van haaruitval komt meestal voor in de nek, langs de haargrens bij het voorhoofd en achter de oren. Haarzakjes die eenmaal beschadigd zijn, herstellen niet meer. Een haartransplantatie voor vrouwen is dan een goede oplossing om kalende plekken weer te bedekken.
Alopecia Androgenetica
Waar bij Alopecia Areata het haar in de meeste gevallen nog terug komt, is dit bij Alopecia Androgenetica niet het geval. Het is geen ziekte, maar een verouderingsverschijnsel dat meestal erfelijk is. De kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het hormoon Dihydroxy-testosteron. Bij mannen wordt hierdoor het haar op de kruin of bij de inhammen minder. Hoewel Alopecia Androgenetica vaker bij mannen voorkomt, hebben vrouwen hier ook mee te maken. Bij vrouwen wordt het haar minder op de middellijn van het hoofd. Als Alopecia Androgenetica al op een vroege leeftijd ontstaat, is het een vervelende situatie omdat er geen behandeling voor bestaat. Voor veel mensen is dit lastig te accepteren, omdat een kapsel vaak erg belangrijk is voor het uiterlijk.
Wat nu?
Bij een aantal van de bovenstaande oorzaken is de kans dat uw haar terugkomt niet erg groot. Shampoos, tabletten en medicijnen werken niet meer en u heeft al van alles geprobeerd. Dan is voor u een haartransplantatie een goede oplossing. Bij Amsterdam Hair Institute hebben wij jarenlang onderzoek gedaan naar haartransplantaties voor vrouwen en dankzij onze revolutionaire FUE CT Haartransplantatie kunnen mannen én vrouwen weer genieten van een mooie haardos. Haaruitval bij vrouwen hoeft hierdoor geen probleem meer te zijn omdat er een prachtige oplossing voor is. Bekijk bijvoorbeeld eens het resultaat van Marion, zij straalt weer na haar haartransplantatie!
Ontvangt u graag meer informatie over welke behandeling het beste bij uw situatie past? Vul dan vrijblijvend ons contactformulier in en wij nemen binnen 1-2 werkdagen contact met u op.